EU´s Plastik Direktiv - Hvad handler det egentlig om?

Den 27. marts 2019 er en dato de fleste miljøorganisationer, der arbejder for at reducere mængden af plastikaffald i naturen, højst sandsynligt kigger tilbage på med et smil på læben, og med masser af forventning. Denne dag vedtog EU Parlamentet nemlig en ny lov der forbyder engangsplastprodukter i medlemslandene.

Nu tænker du måske, hvorfor i alverden har NOW fundet en næsten to år gammel nyhed frem fra gemmerne - er der agurketid på havmiljøfronten?  Nej slet ikke, der er faktisk mening med galskaben. Vi hiver den her historie frem nu, fordi væsentlige dele af EU-forbuddet trådte i kraft 1.  januar 2021, og andre skal være implementeret i løbet af 2021. Dét synes vi er værd at give lidt opmærksomhed, for hvad er EU´s såkaldte Plastik Direktiv egentlig?


I dette blogindlæg giver vi dig et overblik over, hvad EU’s Plastik Direktiv dækker over, og i de kommende uger vil vi så undersøge nogle af de nationale love der udspringer af Direktivet, samt hvilke konsekvenser vi kan forvente at de afledte lovgivninger vil have i praksis - Først og fremmest for havmiljøet og naturen, men også for forbrugere, producenter og butikker, cafeer og lignende.   


pic 1.jpg

EU´s Plastik Direktiv har særligt fokus på de 10 plastikprodukter der oftest bliver fundet på europæiske strande. Med de samlede indsatser i Direktivet forventer man at kunne reducere op mod 70%  af plastikforureningen i Europa. 

Først og fremmest forbydes engangsprodukter af plastik, hvor der findes  produkter i  alternative materialer. Det vil sige, at det er slut med bestik, vatpinde, tallerkner, sugerør og rørepinde i plastik. Datoen for, at dette forbud skal træde i kraft ved lov i medlemslandene, er 3. juli 2021.

For plastikprodukter, hvor der  ikke findes alternative materialer til fremstillingen, skal produktet reduceres med 25% i 2025. Det skal ske gennem nationale mål, som eksempelvis at sikre disse produkter ikke udleveres gratis til forbrugerne.

pic 2.jpg

I 2025 skal 77% af alle plastikflasker til drikkevarer indsamles, og i 2029 skal dette tal være 90%. For nye plastikflasker gælder det, at i 2025 skal genbrugsplast udgøre 25% af produktet, og 30% i 2030. 

EU-landene skal også oplyse sine borgere om de negative konsekvenser af plastikaffald i naturen.

Videre bliver der fra 2024 krav om, at en række  produkter med plastiklåg, såsom flasker og kartoner, skal designes på en sådan måde, at plastiklåget sidder fast på produktet og dermed ikke risikerer at falde af og ende i naturen.

pic 3.jpg

Generelt bliver en stor del af ansvaret lagt over på de virksomheder, der fremstiller plastikprodukter hvor man ikke umiddelbart kan skifte materialerne produktet består af, ud med mere miljøvenlige alternativer. Det gælder blandt andet producenter af engangsbægre, fødevarebeholdere, engangsservice, indpakningsposer, vådservietter, balloner, cigaretfiltre og fiskeustyr. 

Konkret skal producenterne dække omkostninger til oprydning og affaldssortering af henkastede produkter (drikkevare- og fødevarebeholdere, emballageposer, kopper osv.). Producenter og importører skal også betale for borgeroplysning om deres produkter.

Vi følger selvfølgelig med i hvordan EU’s Plastik Direktiv bliver omsat til lovgivning her i Danmark, og vi starter i næste uge med at kigge nærmere på  Danmarks nye lov om plastikbæreposer der trådte i kraft 1. januar i år. . .

pic 4.jpg

Billedmateriale:  Mark Harpur, Brian Yurasits, Naja Bertolt Jensen  via unsplash.com. 

Kilder:
https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/eu-forbud-mod-engangsprodukter-af-plast-pa-vej-i-2021/

https://fvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/overfloedig-engangsplastik-bliver-forbudt-i-hele-eu/

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019L0904

https://www.europarl.europa.eu/news/da/press-room/20190321IPR32111/europa-parlamentet-forbyder-engangsplast-i-2021