I vores blogindlæg fra sidste uge kunne du blive klogere på, hvad EU’s Plastik Direktiv dækker over i store træk.
Men Plastik Direktivet danner på mange måder blot rammen for, hvad der forventes af EU’s medlemslande, når det gælder reduktion af plastik - Det betyder altså, at en stor del af den egentlige lovgivning skal udarbejdes og implementeres i hvert enkelt EU-land.
Hvordan har man så valgt at føre EU’s Plastik Direktiv ud i livet i Danmark? Det gøres gennem en masse ny lovgivning og ændringer af eksisterende love - Nogle af disse love er allerede trådt i kraft, og andre er på vej.
En af de opsigtsvækkende love handler om plastikbæreposer! Den 1. januar 2021 kom der nemlig en række nye forbud og krav til plastikbæreposer i danske butikker - Det dykker vi ned i med dette blogindlæg.
En undersøgelse lavet for Miljøstyrelsen i 2017 viste, at cirka 25% af alle udleverede plastikbæreposer i Danmark gives gratis til kunderne i detailhandlen. Undersøgelsen viste også, at i supermarkederne køber hver tredje handlende en plastikbærepose.
Overordnet har loven om plastikbæreposer til formål at reducere den stigende generering af plastikaffald og udledning af dette til miljøet. Det gøres ved at fremme den cirkulære økonomi, blandt andet ved at skabe incitament for, at produkter designes og produceres på en sådan måde, at det bedre kan betale sig at genbruge og reparere dem, frem for at smide væk og købe nyt.
Videre lægges der op til, at der i langt højere grad skal bruges bæredygtige materialer og materialer med en lang levetid. Derved bliver ressourceforbruget i Danmark reduceret og ligeledes de mængder af affald der genereres.
I Danmark er det nu forbudt at udlevere gratis bæreposer med hank, uanset materiale, størrelse og formål. Butikker skal som minimum kræve 4kr for en bærepose med hank.
Det gælder altså ikke kun bæreposer af plastik, men f.eks. også dem lavet af stof eller papir. Bæreposer af stof er bl.a. inkluderet i forbuddet, da de ifølge Miljøstyrelsen kan være dårligere for miljøet end en plastikbærepose, hvis de ikke genbruges adskillige gange.
Med forbuddet mod gratis udlevering af bæreposer forventes det, at forbrugerne tænker sig om en ekstra gang inden de siger ja til en bærepose i butikkerne, og i højere grad husker at medbringe en bærepose hjemmefra, når de skal handle eller på shoppetur.
Tynde plastikbæreposer, med eller uden hank og med en såkaldt vægtykkelse på <30μm forbydes helt, da de meget sjældent bliver genbrugt, fordi de er så skrøbelige.
Dog gælder forbuddet ikke for en særlig slags ekstra tynde plastikposer uden hank (<15μm vægtykkelse), da de er nødvendige for hygiejnisk håndtering af løsvægt-fødevarer og i den forbindelse forebyggelse af madspild.
For os i NOW er det selvfølgelig positivt når ny lovgivning har til formål at reducere den mængde af plastikaffald, der potentielt kan ende i vores farvande.
Hvorvidt den nye lov om plastikbæreposer vil leve op til sit formål i praksis, vil vi analysere lidt på de kommende uger, så stay tuned. . . .
Billedmateriale: Sophia Marston, Anna Tukhfatullina Food, Eduardo Soares, Lucrezia Carnelos via unsplash.com Kilder: https://www.ft.dk/samling/20191/lovforslag/l63/20191_l63_som_fremsat.htm