Danmarks nye Havovervågningsprogram er (næsten) færdigt – Nu skal mikroplastik overvåges systematisk i de danske farvande.

Netop nu er den reviderede udgave af Danmarks Havovervågningsprogram i høring (høringsfrist 15.06.2020). Havovervågningsprogrammet skal gælde for perioden 2021-2026, og som noget nyt skal mikroplastik nu overvåges systematisk. Faktisk bliver Danmark et af de første lande i EU, som igangsætter systematisk overvågning af mikroplastik i havet.

pic 1.1.PNG

Havovervågningsprogrammet er en del af Danmarks Havstrategi, og skal sikre indsamling af relevant data til vurdering af de danske farvandes miljømæssige tilstand. Overordnet består Havstrategien af tre dele; en basisanalyse, et overvågningsprogram og et indsatsprogram.

Havstrategien blev indført på baggrund af EU's Havstrategidirektiv med det formål at beskytte de marine økosystemer og sikre, at havets ressourcer bruges bæredygtigt. 

EU’s Havstrategidirektiv anskuer de marine økosystemer holistisk. Det betyder, at alle plante- og dyrearter, og deres interaktioner med hinanden og deres omgivelser, ses som en helhed med betydning for havets overordnede tilstand. 

Havovervågningsprogrammet indeholder 11 konkrete Deskriptorer, der danner grundlag for vurderingen af havets miljøtilstand.  

pic 2.3.PNG

Deskriptor 10 omhandler Marint affald, og da 70-90% af det marine affald er plastik, er det altså under denne deskriptor, at overvågning af mikroplastik findes (objekter mindre end 5mm). 

Under Deskriptor-programmet for marint affald er i alt syv overvågningsaktiviteter beskrevet: 

1) Affald langs danske strande. 

2) Maveindholdet hos strandede individer af havfuglen mallemuk.

3) Maveindholdet hos torsk og sild.

4) Affald på havbunden. 

5) Tabte fiskeredskaber.

6) Mikroaffald i sedimenter. 

7) Mikroaffald i vandsøjlens overfladelag.

De to sidstnævnte aktiviteter er nye tiltag i det reviderede Havovervågningsprogram 2021-2026, hvorved overvågningen af mikroaffald, og dermed mikroplast, systematiseres og indgår i den fremtidige vurdering af de danske farvandes miljøtilstand. 

Kommer NOW Danmark til at indgive et høringssvar til udkastet til havovervågningsprogrammet? Nej det gør NOW ikke. Vores mission er, at skabe adfærdsændringer hos danskerne, så vi aktivt tager vare på havet sammen. Det gør vi f.eks. ved at arrangere og deltage i strand-cleanups, men også ved at vejlede om gode og miljøvenlige vaner i hverdagen.

NOW har aktivt valgt ikke at have fokus på politisk lobbyarbejde, da det ikke stemmer overens med vores overordnede Vision. Der er mange andre danske NGO’er, der udfylder rollen med at være politiske vagthunde. Heldigvis deler de NGO’er NOW’s ønske om, at passe på og beskytte vores havmiljø. Vi har tillid til, at vores engagerede danske NGO-kollegaer tager vare på havets interesser på den politiske scene.

Det reviderede Havovervågningsprogram 2021-2026 offentliggøres af Miljøstyrelsen den 15.juli 2020.

pic 5.JPG
 

Link til Miljøstyrelsens høringsmateriale for Havovervågningsprogrammet finder du her.

Billedmateriale: Henrik Kaarsholm for NOW Denmark, Vince Gx via unsplash,com.