Som forbrugere kan vi alle aktivt vælge; at sige nej til engangsplast, at skifte til et grønt elselskab, at spise på caféer og restauranter, der udvikler sig i en klima- og miljøvenlig retning og at vi ikke vil støtte unødig emballering af varer.
Mindre kørsel, færre flyrejser og flere møder afholdt på digitale platforme, er blevet påtvunget os alle under pandemien. Men det er rigtig gode vaner at vedligeholde og videreudvikle, også når det ikke længere er sundhedsfaglige nødvendigheder.
Dog ser vi også en risiko for, at der vil være et ønske om, at samfundet vender tilbage til "business as usual", og opfordring til øget privatforbrug, for at få gang i økonomien igen. Det vil være en uhensigtsmæssigt strategi på langt sigt, i betragtning af de positive virkninger pandemien har haft på klima og miljø. Ikke fordi forbrug nødvendigvis er dårligt for klima og miljø, men vi skal være bevidste om, hvilken samfundsudvikling vi som forbrugere investerer i.
Heldigvis har de fleste borgere i Danmark mulighed for at træffe klimavenlige valg. Vores viden er veletableret og alternativer til overforbrug og ikke-bæredygtig produktion øges nærmest dagligt. Det gælder blandt andet indenfor fødevarer, emballering, tøjproduktion, kemi, transport og energi. Efterhånden som flere og flere danske virksomheder og startups omlægger deres produktion til bæredygtige alternativer, udvikler nye produkter, eller søsætter andre miljørigtige initiativer, er det vigtigt, at vi som forbrugere viser vores støtte og stiller krav til de ydelser, vi investerer i. Hvis vi ønsker en bæredygtig samfundsudvikling, må vi alle være villige til at investere i den. Også selvom den ikke nødvendigvis er fejlfri i første omgang.