I slutningen af det 18. århundrede blev det for alvor udbredt, at anvende verdenshavene som et sted, man kunne skille sig af med affald - Ude af øje ude af sind. Radioaktivt affald, krigsmateriel, lægemidler og sågar udtjente krigsskibe blev bevidst dumpet på havbunden.
På trods af internationale konventioner for beskyttelse af verdenshavene mod dumping af affald*, er netop affald i verdenshavene et stigende problem - Det er et ubestrideligt faktum.
Selv i Jordens dybeste have findes affald, og fordi biologiske og kemiske processer forløber langsommere i dybet, kan det tage flere tusinde af år, før visse typer af affald er nedbrudt.
Indtil nu har omfanget af affald i dybhavet været ukendt, bl.a. på grund manglende teknologi, logistik og udgifter til studier på så store havdybder, men i perioden 2015-2017 undersøgte og kortlagde et hold forskere omfanget af affald i store dele af det centrale og vestlige Stillehav, heriblandt adskillige beskyttede områder. Studiets konklusioner blev offentliggjort i slutningen af maj 2020.
Forskerholdet foretog 188 dyk på dybder fra 150m til 6.000m, og de observerede affald på 17,5% af lokaliteterne. Blandt det observerede affald var objekter af metal, glas, plastik, gummi, tekstil og fiskeudstyr.
Overordnet var størstedelen af det observerede affald tæt på beboede områder ikke umiddelbart en overraskende opdagelse. Mere skræmmende er, at man fandt, særligt fiskeudstyr og plastik, i store fjernt beliggende beskyttede havområder - Faktisk blev 30% af den samlede mængde affald, observeret i beskyttede områder, en opdagelse, der understreger, at selv de mest øde afsides havområder ikke går fri af menneskelig påvirkning.
De lokaliteter mere end 500 km fra beboet land, hvor mest affald blev observeret, var nær undervandsbjerge, hvilket med stor sandsynlighed skyldes at disse områder er attraktive for fiskeri.
80% af den totale mængde observeret affald var metal, f.eks. konservesdåser, efterfulgt af fiskeudstyr (18%) og plastik (18%). Næsten halvdelen af det observerede plastikaffald var engangsprodukter, såsom plastikposer og plastikkopper
Billede af en amerikansk dåseskinke “Spam“, taget af forskerholdet på 5000m dybde.