Hvorfor skal vi reducere plastikaffald i Danmark for at beskytte havmiljøet - det ender jo ikke i havet, men hos forbrændingen?

Billeder og videoklip fra Indien, hvor det ligner, at flodernes vandmasser er blevet udskiftet med strømme af plastikaffald. Bountystrande i Mexico og Thailand, hvor plastikaffald ligger i store bunker så langt øjet rækker. Hvordan er det endt sådan? 

Mange ikke-vestlige lande har ikke lige så veludviklede systemer til affaldshåndtering som Danmark, og løsningen bliver derfor ofte ”ude af øje ude af sind” – Det betyder, at dele af affaldet dumpes i floder, oppe i bjergene eller direkte i havet. Flodernes strømme leder i sidste ende affaldet ud i havet, og nedbør skyller med tiden også affaldet fra bjergene ud i havet.

pic 1.jpg

I de dele af verden, kan man derfor lave en nogenlunde direkte kobling mellem mængden af plastikaffald der genereres, og mængden af plastikaffald der findes i havet. Reduceres førstnævnte, følger sidstnævnte højst sandsynligt med – en simpel logik de fleste danskere kan nikke forstående til.  

Men i Danmark forbrændes affald, så det ender jo slet ikke i havet! Så hvis vi skal passe på havet, så hjælper det da ikke at reducere affaldsmængden!”. Lyder det bekendt? Det gør det for os. Det er et af de argumenter, der ofte bringes til bordet, når diskussionen falder på reduktion af særligt plastikaffald i Danmark, med det formål at beskytte havmiljøet.

Sagen er bare den, at selvom vi i Danmark, ikke kan lave den samme direkte kobling, som i de ikke-vestlige lande, så påvirker mængden af særligt plastikaffald vi genererer i Danmark, havet – nemlig via CO2 udledning.        

pic 1a.jpg

I Danmark forbrændes der årligt 370.000 tons plastikaffald, og det udleder store mængder af CO2. Hvis den udvikling fortsætter uforandret, vil forbrænding af plastikaffald stå for 3,6% af den danske udledning af CO2 i 2030. Udledning af CO2 har omfattende negative konsekvenser for havmiljøet, bl.a. via havforsuring (læs vores artikel om konsekvenserne af havforsuring her).  

Desuden har vi i Danmark ikke alle de nødvendige faciliteter til genanvendelse af de mange forskellige typer af plastik der produceres - Plastikaffald er nemlig ikke bare plastikaffald - Der findes hundredvis af additiver, der tilføres plastik, for give det færdige produkt et specifikt udseende og/eller egenskaber. Additiverne vanskeliggør genanvendelsen af plastikaffaldet.  Blandt andet derfor eksporteres store mængder af det danske plastikaffald til f.eks. Tyskland og Sverige for videre behandling. I 2018 eksporterede Danmark 24.000 tons  affald i kategorien “Plast” alene. Derudover kommer kategorierne  “Emballageplast”, “Dæk”, “PVC”  og “Bygge- og anlægsaffald” som i varierende grad også indbefatter plastik. Hvor meget af det eksporterede plastikaffald der reelt genanvendes, og hvor meget der f.eks. eksporteres videre ud af EU, er uklart.

pic 2.jpg

Den 18. maj 2020 præsenterede den danske regering en række initiativer, der har til formål at fjerne 80% af plastikaffaldet fra forbrændingen i 2030. Overordnet er visionen en klimaneutral affaldssektor i Danmark i 2030. 

Det gennemgående tema i regeringens udspil er en strømlinet affaldssortering og meget mere genanvendelse af affald. 

Alle kommuner skal anvende samme retningslinjer for affaldssortering, både i hjemmet og på arbejdspladsen. Der vil være 10 typer af affald, hvortil der er udviklet nye affaldspiktogrammer.

Frem for anlæg til forbrænding, skal der i langt højere grad investeres i genanvendelsesanlæg. Videre ønsker regeringen af de få forbrændingsanlæg, der skal være i fremtiden, bliver mere effektive, end de er nu.

Bearbejdning af genanvendeligt affald fra husholdningen skal udbydes til danske innovative virksomheder, så de kan være med til at udvikle bæredygtige løsninger og teknologier til genanvendelse, og dermed også skabe flere grønne arbejdspladser. Regeringen vil også fremme udviklingen af intelligent affaldshåndtering gennem nye partnerskaber.

En klimaneutral affaldssektor er svær ikke at være tilhænger af, men vi mener at regeringen burde fokusere meget mere på proaktive tiltag – Vi ønsker os konkrete tiltag, der reducerer mængden af produceret plastik, ikke genanvendeligt plastik, i første omgang. Derved vil vi helt automatisk også reducere den genererede mængde af plastikaffald.

pic 4.jpg
 

Billedmateriale: Antoine Giret, Rinson Chory, Veeterzy , Jasmin Brunner via unsplash.com